YENİ EVDE İLK DAVET
Filed under Babagannuş , Çerkez Tavuğu , Dondurmalı İrmik Helvası , Gavurdağı Salatası , Humus , Mezeler , mutfaktayım , Peynir Topları , Salatalar , Şakşuka , Yemek Tarifleri , by elmacik guzeli on 8.3.10
0
Yeni evimizdeki ilk daveti rakı-balık şeklinde gerçekleştirmeye karar vermiş, rakı-balık olup meze olayına da girmezsek olmaz diye düşünmüş, yalnız meze olayını o kadar abartmışız ki misafirlerimizde balık yeme potansiyeli bırakmamış ve ilerleyen saatlerde fırına vermeyi planladığım balığı buzluğa kaldırmak zorunda kalmıştım. Peynir topları, peynir tabağı, cacık, çerkez tavuğu, şakşuka, rus salatası, babagannuş, humus, gavurdağı salatası, patates salatası o gün masamızda yer bulan mezelerdi. Tatlı olarak da dondurmalı irmik helvası vardı. Bunları çekebilmek için mutfaktan bir türlü çıkamadığım için fotoğraf makinasını (yanlış bir karar verip vermediğimi kara kara düşünerek :)) misafirlerimizden Ceren Ergin'in eline tutuşturdum. Çektiği fotoğraflar için kendisine tekrar teşekkür ediyorum.
Aşağıda yer alan meze ve salata tarifleri 4-6 kişilik. Biz o gün 14-15 kişi olunca tariflerdeki malzemelerin iki ya da üç katını kullandım.
Peynir Topları
Masayı renklendirmek için ideal, çok da pratik.
Malzemeler:
200 gr sert beyaz peynir
200 gr lor peyniri
100 gr labne peyniri
1 kırmızı biber
1 sarı biber
10 dal maydanoz
4 dal dereotu
1-2 tatlı kaşığı haşhaş tohumu
peynir toplarını bulayabileceğiniz herhangi bir malzeme
Maydanoz ve dereotunu temizleyip kıyın. Biberleri çok küçük küpler şeklinde doğrayın. Peynirleri karıştırıp yoğurduktan sonra ceviz büyüklüğünde toplar hazırlayın. Peynir toplarını daha önce hazırladığınız malzemelere ayrı ayrı bulayıp servis tabağına dizin.
Babagannuş
Malzemeler:
1,5 kemer patlıcanı
250 gr çarliston biber
3 domates
300 gr süzme yoğurt
4 diş sarımsak
1/2 limonun suyu
100 gr sıvı yağ
1 çay kaşığı pul biber
maydanoz
tuz
Patlıcan, domates ve biberleri közleyin. Soğuyunca kabuklarını soyup küçük küçük doğrayın, limon suyu ve tuzla karıştırın. Sarımsaklı yoğurdu (hazır olanlardan da kullanabilirsiniz, bana biraz fazla sarımsaklı geliyor onlar, normal yoğurtla karıştırarak kullanıyorum) patlıcanlı karışıma ilave edip tahta kaşıkla karıştırın. Kavurduğunuz pul biberi üstüne gezdirin, kıyılmış maydonozlarla süsleyebilirsiniz.
Gavurdağı Salatası
Malzemeler:
2 domates
1 sivri biber
1 soğan
4 diş sarımsak
taze nane
maydanoz
1/2 limonun suyu
1 tatlı kaşığı pulbiber
1 çorba kaşığı nar ekşisi
1 çay bardağı zeytinyağ
1 çay kaşığı kuru nane
50 gr ceviz içi
30 gr fındık
tuz
Domatesleri ve soğanı temizleyip ince doğrayın. Sarımsakları soyup ezin. Taze nane, sivri biber ve maydanozu temizleyip kıyın. Tuz, limon suyu, pulbiber, nar ekşisi, kuru nane, fındık, ceviz, tuz ve zeytinyağını ilave ederek tüm malzemeleri karıştırdıktan sonra süsleyerek servis yapabilirisiniz.
Humus
Malzemeler:
1 su bardağı nohut
2 çay kaşığı pul biber
1/2 su bardağı tahin
1/2 su bardağı zeytinyağ
2 limonun suyu
maydanoz
1 çay kaşığı kimyon
tuz
Nohutları akşamdan ıslatın. İyice yumuşayıncaya kadar haşladıktan sonra robotta püre haline getirin, tahin, tuz, pul biber, zeytinyağı ve limon suyunu ekleyip birbirine yedirinceye kadar iyice karıştırın. Kimyon serpin ve sıcak olarak servis yapın.
Çerkez Tavuğu
Malzemeler:
500 gr tavuk göğüsü
1 soğan
1 havuç
2 diş karanfil
3-4 dal maydanoz
4 dilim bayat ekmek içi
2-2 1/2 su bardağı ceviz içi
1 su bardağı tavuk suyu
1 tatlı kaşığı pul biber
1 çay kaşığı karabiber
3 diş sarımsak
2 çorba kaşığı sıvı yağ
Soğanları soyup dörde bölün. Havucu soyup dilimleyin. Tavuk, soğan, havuç, maydanoz ve karanfili bir tencereye alıp tavuk etleri yumuşayıncaya kadar haşlayın. Ekmek içlerini ufalayın, sarımsakları soyup ezin. Ekmek içini, tavuk suyunu, pul biberi, karabiber, sarımsak ve yağı robotta iyice karıştırın. Cevizi de ilave ederek pürüzsüz bir karışım elde edin. İnce ince didiklediğiniz tavuğu bu karışıma ilave ederek, süsleyerek servis yapın.
Şakşuka
Malzemeler:
1 patlıcan
2 kabak,
1 patates
Kızartmak için ayçiçek yağı
2 domates
1 kahve fincanı zeytinyağı
1 soğan
1 diş ezilmiş sarımsak
1 çay kaşığı sirke
2 çarliston biber
tuz
Patlıcan, kabak ve patateslerin kabuklarını soyup küçük küpler şeklinde doğrayın. Patlıcanları tuzlu suda yarım saat bekletip süzün. Sırayla patates, kabak ve patlıcanları kızartın.
Sos için soğanı yemeklik doğrayın. Domateslerin kabuğunu soyup rendeden geçirin. Zeytinyağında soğanları soteleyin, domatesleri ilave ederek suyunu çekene kadar pişirin. Ezilmiş sarımsak, sirke ve tuzu ekleyin.
Küp küp doğranmış biberleri başka bir tavada kızarttıktan sonra sosa ekleyin. Servis tabağına almış olduğunuz patlıcan, patates ve kabakların üzerine sosu gezdirerek dökün. Ilık ya da soğuk servis yapın.
Dondurmalı İrmik Helvası
Comments Posted (0)
Yorum Gönder